top of page

De kunst van peelings

Training_Fruitzuurpeeling_Salonnepro_2.jpg
Story- Voordelen van de IPL behandelingen bruin.jpg

Vandaag de dag zijn er veel verschillende huid verbeterende technieken. Peelings zijn daar een voorbeeld van. De laatste jaren zijn peelings erg populair geworden, maar wist je dat peelings al eeuwen geleden werden toegepast? Cleopatra gebruikte bijvoorbeeld het melkbadje wat de natuurlijke ex foliërende stof melkzuur bevatte.

Een peeling is een gerichte behandelmethode die zorgt voor het verwijderen van dode en oude huidcellen. Vervolgens stimuleert het de huid tot celdeling inclusief stimulatie en ontwikkeling van nieuw collageen en elastane.

Dit resulteert in huidverjonging en -versteviging.

Er zijn veel verschillende soorten peelings, maar het algemene doel is het verbeteren van het uiterlijk van de huid door vermindering van rimpels, (acne)littekens, ontstekingen, roodheden en pigmentvlekken.

In deze blog gaan we dieper in op waarom een peeling een belangrijke stap is naar een gezonde huid, wat het doet en welke soorten er zijn.

Wat doet een peeling?

 

Naarmate we ouder worden vertraagd onze celdeling en blijven dode oude huidcellen langer aan de huidoppervlakte liggen. Deze laag wordt steeds dikker waardoor het er grauw en dof uit gaat zien. Doordat er een dikke laag oude huidcellen op ligt kunnen een dag- of nachtcrème ook niet goed opgenomen worden door de huid.  Een peeling is in staat om de oude huidcellen die niet nodig zijn te verwijderen. Je hebt verschillende soorten peelings die in staat zijn om oppervlakkig tot diep in de huid door te dringen. Afgestemd op onder andere specifieke wensen van jou als client, het behandeldoel, huidconditie, huidtype en de herstelperiode wordt er gekozen voor een bepaalde peeling.

Welke peelings zijn er?

 

Peelings worden verdeeld in verschillende dieptes. Je hebt oppervlakkige peelings, middeldiepe peelings en diepe peelings. Deze diepte wordt bepaald door een aantal factoren, waaronder het type product, de concentratie, het huidtype, het behandeldoel en het aantal lagen. Peelings geven een uitstekend resultaat met betrekking tot het verbeteren van de teint en textuur van de huid.

Peelings zijn te verdelen in twee groepen: de AHA’s (Alpha Hydroxy Acid) en de BHA’s (Beta Hydroxy Acids). AHA’s zijn oplosbaar in water en BHA’s zijn oplosbaar in vet. Daarom zijn BHA’s geschikt voor een vette tot acne neigende huid. Het kan namelijk diep in de poriën dringen waar talg en dode huidcellen opgehoopt zijn. AHA’s ex foliëren voornamelijk het huidoppervlak en stimuleren de cel vernieuwing. Onder de AHA’s en BHA’s vallen verschillende zuren die veelal voor huid therapeutische behandelingen worden ingezet. We zullen de meest gebruikte verder toelichten.

Glycolzuur

 

Een AHA gewonnen uit suikerriet. Het is de kleinste molecuul en ook zeer hydrofiel, het houdt van water. Doordat het een klein moleculenstructuur heeft kan het dieper door de huid heen dringen. Bovendien heeft het een hydraterende werking, waardoor de huid in staat is om meer vocht vast te houden. Ook stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine. Perfect voor het behandelen voor oppervlakkig pigment, fijne lijntjes en milde tot matige huidveroudering.

Melkzuur

 

Het is een van de meest onderzochte AHA's, na glycolzuur. Onderzoek heeft uitgewezen dat...

  • Melkzuur (zoals bijvoorbeeld natriumlactaat) onderdeel is van een natuurlijke vochtinbrenger in je huid, ook wel NMF genoemd. Het is hydraterend, heeft een unieke structuur en heeft waterbindende eigenschappen (1).

  • Wat zijn de effecten van melkzuur op hyperpigmentatie? Concentraties tussen de 5 en 10% helpen huidverkleuringen te vervagen, door het vervellen en vernieuwen van huidcellen aan het huidoppervlak te verstellen - die kunnen zorgen voor een opeenhoping van overtollig pigment (1, 2).

  • Het vervaagt huidverkleuringen en dit geldt ook voor littekentjes na puistjes en overtollig melanine in de huid (ook wel: huidpigment) en het helpt om roze-tot-rode littekentjes na puistjes te verminderen (4). Ontdek waarom een AHA-exfoliant met melkzuur veilig is om te gebruiken tijdens je zwangerschap.

  • Verschillende onderzoeken met mensen laten zien dat een hoeveelheid tussen de 8 - 12%, tekenen van zonneschade, fijne lijntjes, rimpels en ruwe textuur verbetert (1, 2).

  • Omdat melkzuur de huidbarrière versterkt door je huid aan te moedigen om meer ceramiden aan te maken (een belangrijk component voor een gezonde huid) wordt het vaak aangeraden voor een gevoelige huid, maar iedereen kan in feite een product met melkzuur gebruiken (5).

Sensitive peel

 

Voor wie is het?

Gevoelige, roodheidgevoelige huidtypen op zoek naar

Oppervlaktevernieuwing

 

Wat doet het?

Verheldert en herstelt de huid

Salicylzuur

 

Zoals al eerder benoemd werkt salicylzuur vet oplosbaar.

Talg wordt opgelost, waardoor het ontstaan van puistjes worden voorkomen. Het zorgt ervoor dat ontstekingen worden uitgedoofd, door de ontstekingsremmende eigenschap.

Peelings in meerdere lagen en het apart behandelen van de verschillende huidzones

Afhankelijk van jouw huid en huidwensen combineren onze huidtherapeuten regelmatig ook verschillende soorten peelings per huidzone en stapelen ze lagen wat kan zorgen voor een nog mooier en sneller resultaat.

Al met al kan je met een peeling ontzettend mooie resultaten behalen. Het is wel van belang dat jouw huid al goed voorbereid is met producten die je thuis gebruikt. Dit zorgt er namelijk voor dat de peeling beter zijn werk kan doen.

Hoe zie je eruit na peeling van het gezicht?

Afhankelijk van de diepte van de peeling kan de huid na de behandeling enige roodheid vertonen. Bij een erg oppervlakkige peeling zal dit ongeveer twee uurtjes aanhouden. Als we dieper werken kan de huid wat langer rood blijven, maar ook wat gaan schilferen. Wij kunnen jou in de salon hier alles over vertellen. Meestal denken mensen ook dat peelings alleen geschikt zijn voor huiden met problemen. Dat is niet waar. Peelings zijn zeer geschikt om de huidconditie op peil te houden, als onderhoudsbehandeling en preventief te werken aan huidveroudering. Er zijn altijd meerdere behandelingen nodig om een gewenst resultaat te bereiken.

Wil jij ook een gezonde en egale huid?

Maak hier een afspraak voor een persoonlijk consult.

In onze salon wordt altijd eerst een intake gepland om een behandelplan op maat op te stellen. Tevens kunnen wij jou dan ook advies geven in het gebruik van skincare om jouw huid goed voor te bereiden op een eerste behandeling.

Huidverbetering staat bij deze behandeling centraal.

bottom of page